GoodHouse | Institut za javno zdravlje Vojvodine i GoodHouse. Zajedno do boljeg sjaja!
Održavanje higijene, bolnice, pošte, čišćenje,
17096
single,single-post,postid-17096,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Institut za javno zdravlje Vojvodine i GoodHouse. Zajedno do boljeg sjaja!

institut_za_javno_zdravlje_vojvodine

Institut za javno zdravlje Vojvodine i GoodHouse. Zajedno do boljeg sjaja!

Institut za javno zdravlje Vojvodine

Institut za javno zdravlje Vojvodine je jedna od najvećih ustanova koji objedinjava brojne delatnosti preventivnog rada na ovim prostorima gde posebno treba istaći javno zdravstvenu funkciju ove ustanove.
Početak rada današnjeg Instituta bilo je osnivanje Stalne bakteriološke stanice u Novom Sadu 1920. godine, a za prvog direktora postavlja se dr Petar Švarc. Naziv Državni higijenski zavod dobija 1927. godine, a1931. godine osniva se sanitarno-tehničko i socijalno-medicinsko odeljenje. Tokom vremena stvoreni su uslovi za razvoj bakteriološke laboratorije i dijagnostičkih metoda za otkrivanje uzročnika mnogih zaraznih bolesti, što omogućuje značajne uspehe u suzbijanju: tuberkuloze, malarije, trahoma, difterije, antraksa, besnila i veneričnih bolesti. Početkom 1945. godinedobija naziv Sanitarno-epidemiološki zavod, da bi 1952. godine postao Higijenski zavod AP Vojvodine.

 

Osnivanjem Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu1960. godine, postaje nastavna baza za predmete iz preventivne medicine.
Novi naziv Institut za zdravstvenu zaštitu dobija 1963. godine, a 1967. godine – seli se u novu zgradu, površine 4500 m2, u kojoj se i danas nalazi. Značajnu kariku u svom razvojnom lancu dobija 1965. godine, sa osnivanjem Zavoda za virusologiju i imunologiju a 1968. godine formira se Zavod za zdravstveno prosvećivanje.
Novembra 1977. godine, zajedno sa još 16 klinika i instituta postaje integralni deo Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Nakon razdvajanja fakulteta maja 1991. godine, postaje Pokrajinski zavod za zdravstvenu zaštitu, 11. septembra 1993. godine dobija naziv – Institut za zaštitu zdravlja Novi Sad, da bi 22.05.2007. dobio današnji naziv – Institut za javno zdravlje Vojvodine. Sve do donošenja poslednjeg i sada važećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti 1992. godine, Institut je 40 godina bio institucija od pokrajinskog značaja koja mu je ovim Zakonom ukinuta te Institut od tog perioda ne raspolaže podacima o zdravstvenom stanju i zdravstvenoj zaštiti stanovništva Vojvodine koji su se decenijama prikupljali.

Više o tome na adresi: https://www.izjzv.org.rs

No Comments

Post A Comment